Czekolada jest źródłem energii oraz jednym z najbardziej popularnych środków na poprawę nastroju i niwelację smutku. Jej walory zostały docenione już lata temu przez starożytnych Azteków. Choć do Europy dotarła stosunkowo późno, bo około XVI wieku, to szybko znaleziono dla niej szereg zastosowań. Czekoladę można wykorzystywać nie tylko w gastronomii, ale także w kosmetyce. Oczywiście, czekoladowa masa kosmetyczna nie jest zwykłą rozpuszczoną tabliczką tego specjału. Taka czekolada składa się w 50% z miazgi kakaowej zmieszanej z oliwą z oliwek lub olejem migdałowym i wieloma różnymi aromatycznymi przyprawami.
Masaż gorącą czekoladą wpływa na umysł w takim samym stopniu jak na ciało. Zabieg ten głęboko relaksuje, odżywia i nawilża skórę. Ziarno kakaowca pobudza produkcję hormonów szczęścia – endorfin. Co więcej taki masaż odchudza! Wyciąg z ziaren kakaowca oraz zawarta w czekoladzie teobromina zwiększają przepływ limfy, poprawiają krążenie, a co za tym idzie zwiększają spalanie tłuszczów w organizmie. Zabieg ten jest szczególnie polecany osobom odchudzającym się.
Czekolada jest bogatym źródłem wielu witamin (A, E, F, H), dużej ilości soli mineralnych, zawiera także antyoksydanty, które skutecznie hamują procesy starzenia skóry. Masaż czekoladą ma także jeszcze jedną drobną zaletę, mianowicie zapach – przepiękny, słodki aromat wpływa na poprawę samopoczucia i wprowadza w wyjątkowo pozytywny nastrój.
Czas trwania:
- ok. 30 minut
- ok. 60 minut